Můžete se kdykoliv odhlásit.
- Úvod
- Zdravá výživa
- Těstoviny, rýže, luštěniny a obiloviny
Těstoviny, rýže, luštěniny a obiloviny
Těstoviny jsou oblíbenou přílohou jak pro svoji jednoduchou přípravu, tak zároveň i variabilitu. Navíc máme těstoviny v různých zdravějších variantách: Špaldové, kukuřičné, rýžové, špaldovo-pohankové, žitné, pohankové, celozrnné, BIO, bez lepku aj.
Rýže tvoří hlavní příjem potravy asi pro ¼ světové populace. Lze ji využít nejen jako vynikající přílohu ke slaným masovým i zeleninovým pokrmům, ale navíc se z ní vyrábí mouka, nápoje, dezerty aj.
Luštěniny vynikají vysokým obsahem bílkovín, dobře zasytí a podporují růst svalů. Zároveň ale mají nízky glykemický index a velké množství vlákniny.
Obiloviny jsou základní potravou již od nepaměti. Zásobují tělo energií a živinami. a to zejména proteiny, sacharidy, tuky, vitamíny skupiny B a E a vlákninou.